Преслав Борисов - Член на Европейския парламент

Преслав Борисов: Повече спасени животи от ПТП благодарение на технологията „eCall”

Преслав Борисов: Повече спасени животи от ПТП благодарение на технологията  „eCall”

Днес, на 26-ти февруари 2014 Европейският Парламент гласува доклада за животоспасяващата система eCall за автомобилите, според който, устройства за спешно повикване, които автоматично ще предупреждават спасителните служби за автомобилни катастрофи, трябва да бъдат монтирани на всички нови модели леки и лекотоварни превозни средства след октомври 2015г.

Технологията „eCall” ще използва номера за спешни повиквания 112, за да предупреждава службите за спешна помощ автоматично за сериозни пътни инциденти. Тя ще показва точното местоположение и ще дава възможност на спасителите да достигат възможно най-бързо до местата на катастрофите, спасявайки по този начин човешки живот и намалявайки последствията от нараняванията и скъпоструващите задръствания.

„eCall“ ще бъде безплатна, в полза на всеки водач в Европа, независимо от колата, която управлява, като производителите имат краен срок до 2015-та година за инсталиране на технологията. За да отговори на настояванията на индустрията за повече време за разработване и тестване на системата, депутатите оставиха отворена възможността за отлагане на крайния срок.

Същевременно бяха предприети мерки, чрез които ще бъде осигурена по-добра защита на данните, и които гарантират, че превозните средства с „eCall“ няма да бъдат обект на постоянно следене.

„Мисля, че приемането на този текст е голяма стъпка напред към спасяването на човешки животи. В момент на пътнотранспортни произшествия всяка минута е от значение за жертвите, а новата технология ще помогне да се спести време чрез бързо подаване на сигнал за инцидента. Лично аз като евродепутат съм ангажиран с каузата за пътна безопасност и чрез други инициативи, които се проведоха в България", заяви евродепутатът Преслав Борисов след гласуването. Той също така добави: „Според данни на Европейската Комисия, през 2012-та година е имало 28000 отнети живота и 1,5 милиона ранени в следствие на пътнотранспортни произшествия в Европейския съюз. "

След като Парламентът гласува своята позиция, следва съветът на ЕС да я приеме, или да състави собствена позиция за по-нататъшно обсъждане с Парламента.НОВИНИ

Евродепутатът от ПП ГРЕБ и ЕНП Преслав Борисов организира „Байк Тунинг Ревю”
Евродепутатът от ПП ГРЕБ и ЕНП Преслав Борисов организира „Байк Тунинг Ревю”

« Предприемачеството е стълб за икономическо развитие особено в малките населени места»
« Предприемачеството е стълб за икономическо развитие особено в малките населени места»

Победителите от конкурса за есе на посещение в Брюксел
Победителите от конкурса за есе на посещение в Брюксел

виж всички

ВИДЕО

Преслав Борисов - интервю за Добруджа ТВ