Преслав Борисов - Член на Европейския парламент

Преслав Борисов: Системата за спешни повиквания eCall ще бъде вградена във всички нови автомобили

Преслав Борисов: Системата за спешни повиквания eCall ще бъде вградена във всички нови автомобили

На 28-ми ноември членовете на Комисията по вътрешен пазар и защита на потребителите обсъдиха Регламента относно вграждането в новите автомобили на системата за спешно повикване eCall.

 

Е-Call е автоматизирана система за спешни повиквания при пътнотранспортни произшествия, която би могла да спомогне значително за смекчаване на последиците от тях. Системата „eCall“ автоматично набира 112 — единния европейски номер за спешна помощ — в случай на тежко пътнотранспортно произшествие. Тя съобщава местоположението на превозното средство на службите за спешна помощ, дори ако водачът е в безсъзнание или не е в състояние да се обади по телефона. Изчислено е, че по този начин е възможно да се спаси живота на 2500 човека годишно.

Приемането на настоящия Регламент ще направи задължително оборудването на всички нови превозни средства от категория пътнически леки автомобили и лекотоварни превозни средства, с бордови системи eCall. Това би намалило смъртните случаи, настъпващи в следствие на пътнотранспортни произшествия и би улеснило работата на спасителните екипи поради набора от информация, с който ще могат да разполагат предварително.

Задължителното въвеждане на системата eCall би направило услугата налична за всички граждани и по този начин би допринесло за намаляване на човешкото страдание и на разходите за здравеопазване. Предоставянето на точна и надеждна информация за местоположението е съществен елемент за ефективната работа на бордовата система eCall. Поради това е целесъобразно да се изисква нейната съвместимост с услугите, предоставяни от програмите за спътникова навигация. "Други положителни ефекти биха били намалена крайпътна инфраструктура за SOS и намаляване на разходите, произтичащи от задръстванията, причинени от пътнотранспортни произшествия", коментира Преслав Борисов, евродепутат от ЕНП / ГЕРБ", който тази година инициира кампания по пътна безопасност "Споделен път - споделена отговорност".

Той също така добави: "Радвам се, че Европейската Комисия направи предложение за задължително въвеждане на системата и се надявам, ефективното й използване да доведе до оптимални резултати. В България националната ни система за спешни повиквания включва центровете за приемане на спешни повиквания към единния европейски номер 112, които са териториални звена на дирекция "Национална система 112" на МВР. По отношение на осигуряване на необходимото оборудване за тях, страната ни участва в проекта HeERO (Harmonized eCall European Pilot), чиято цел е да подготви разгръщането на необходимата инфраструктурата с оглед пилотна реализация на eCall услугата. Стойността на проекта за България е 731 207 Евро, като съфинасирането от страна на ЕК е 365 603 Евро. "

Гласуването на доклада в Комисията по вътрешен пазар и защита на потребителите ще е януари месец 2014-та година, а в пленарна зала - през февруари.НОВИНИ

Евродепутатът от ПП ГРЕБ и ЕНП Преслав Борисов организира „Байк Тунинг Ревю”
Евродепутатът от ПП ГРЕБ и ЕНП Преслав Борисов организира „Байк Тунинг Ревю”

« Предприемачеството е стълб за икономическо развитие особено в малките населени места»
« Предприемачеството е стълб за икономическо развитие особено в малките населени места»

Победителите от конкурса за есе на посещение в Брюксел
Победителите от конкурса за есе на посещение в Брюксел

виж всички

ВИДЕО

Преслав Борисов - интервю за Добруджа ТВ